آزمایش CRP یا پروتئین فعال C چیست و چه کاربردی دارد؟ + تفسیر و رنج نرمال

آزمایش CRP
دسته‌بندی عمومی
نویسنده admin
زمان مطالعه
تاریخ انتشار ۲۱ مهر ۱۴۰۰

در دنیای امروز انجام آزمایش، یکی از روش‌های مهم برای تشخیص زود هنگام بیماری و جلوگیری از پیشرفت آن، بررسی کارایی درمان‌های بکار رفته و ارزیابی سیر بیماری است. تنها با انجام یک آزمایش به اطلاعات مهمی درباره بیماری‌ها دست پیدا می‌کنیم و یک شخص در طول عمر خود ممکن است بارها نیاز به انجام آزمایش برای ارزیابی سلامتی خود پیدا کند.
خون که ماده‌ای سیال درون بدن است، مواد مغذی، هورمون‌ها و اکسیژن را به اندام‌های بدن می‌رساند و مواد زائد را به منظور خارج کردن از بدن، از اندام‌ها بارگیری می‌کند. بررسی خون نتایج مهمی از وضعیت درونی بدن به شما می‌دهد. برای تشخیص بسیاری از بیماری‌ها پزشکان از شما می‌خواهند که آزمایش خون انجام دهید و با توجه به علائم شما فاکتورهایی را بررسی می‌کنند. در ادامه یکی از این فاکتورها به شما معرفی می‌شود.

آزمایش CRP چیست و چه کاربردی دارد؟

آزمایش C-Reactive Protein – CRP یک آزمایش مهم برای تشخیص بیماری‌های داخلی که غالباً التهابی و عفونی هستند به شمار می‌رود و میزان پروتئین فعال C را در خون بیمار اندازه‌گیری می‌کند. با استفاده از نتیجه این تست عفونت و التهاب در بدن تشخیص داده خواهد شد. در صورت مثبت شدن جواب آزمایش پروتئین C ، پزشک پی می‌برد که بدن در حال مبارزه با عفونت است و برای پی بردن به علت عفونت سایر آزمایش‌های خون را تجویز می‌کند. این مقاله هر اطلاعاتی را که باید راجع به آزمایش CRP بدانید، به شما می‌دهد.

برای آشنایی با آزمایشگاه دکتر شریفی بهترین آزمایشگاه در اصفهان کلیک کنید.

پروتئین CRP چیست؟

پروتئین CRP پروتئینی واکنشی است که توسط کبد در شرایط التهابی ساخته و وارد جریان خون می‌شود. التهاب نوعی پاسخ موضعی برای محافظت بدن در برابر خراش، بریدگی، سوختگی و یا هر نوع آسیب بافتی دیگر یا عفونت ویروسی، قارچی و باکتریایی است. از نشانه‌های آن می‌توان به قرمزی، تورم، گرمی و خارش محل آسیب دیده اشاره کرد. همچنین التهاب در پاسخ به برخی بیماری‌های خودایمنی مثل روماتیسم ایجاد می‌شود. پروتئین C پس از وارد شدن به خون، بخش آسیب‌دیده را ترمیم و درمان می‌کند.
چه زمانی به آزمایش CRP نیاز داریم؟
همان‌طور که گفته شد؛ آزمایش پروتئین فعال C ، میزان پروتئین C تولید شده در پاسخ به التهاب را در خون اندازه‌گیری می‌کند. این آزمایش در موارد زیر به کار می‌رود:
• برای ارزیابی پاسخ درمانی در بیماری‌های خود ایمنی مانند آرتریت روماتوئید
• شناسایی بیماری‌های عفونی، ویروسی و باکتریایی
• در بیماری‌های خود ایمنی مانند لوپوس و آرتریت روماتوئید

شرایط انجام آزمایش CRP

برای انجام آزمایش CRP نیازی به ناشتا بودن نیست. در صورت مصرف هرگونه دارویی، حتماً راجع به آن با پزشک خود مشورت کنید. آزمایشCRP دو مرحله‌ای بعد از گذشت فاصله زمانی ۱۴ روزه ، انجام می‌شود. ممکن است فعالیت‌های ورزشی سنگینی مانند وزنه‌برداری یا دویدن‌های طولانی مدت سطح CRP را به طور ناگهانی افزایش دهد.
این آزمایش را می‌توانید در منزل یا مطب پزشک نیز انجام دهید. مانند سایر آزمایش‌ ها مسئول آزمایش پوست داخلی آرنج شما را ضدعفونی می‌کند و با بستن یک نوار انعطاف‌پذیر به دور بازویتان حجم خون موجود در رگ‌هایتان را افزایش می‌دهد و سپس با استفاده از سوزنی نمونه خون شما را می‌گیرد و در محفظه کوچکی نگهداری می‌کند. مدت زمان انجام این کار خیلی طولانی نیست و درد و ناراحتی به همراه ندارد. بهتر است پس از انجام آزمایش محل نمونه‌گیری را کمی فشار دهید تا دچار کوفتگی نشود. اگر پس از انجام آزمایش محل نمونه‌گیری کبود شد نگران نشوید، علت آن حساس بودن پوست دست‌تان، فشار زیاد بر روی محل یا صحیح نبودن انجام رگ‌گیری توسط نمونه گیر است.

تست CRPتفسیر آزمایش CRP و میزان اندازه نرمال

در افراد سالم مقادیر کمتر از 1.0 mg/Dlنرمال در نظر گرفته می‌شود. در موارد ارزیابی خطر بیماری‌های قلبی یا سکته قلبی وجود دارد

  • مقادیر کمتر از یک میلی گرم در لیتر به عنوان خطر کم
  •  مقادیر یک تا سه میلی گرم در لیتر با احتمال خطر متوسط
  •  مقادیر بیشتر از سه میلی گرم در لیتر با احتمال خطر بالا تلقی می‌شود.

علائم نرمال نبودن سطح CRP در بدن به شرح زیر هستند:

  •  تب و لرز
  • اسهال مکرر
  • ضعف و بی حالی
  •  بدن درد
  • ضربان قلب سریع
  •  تنفس سریع
  •  تهوع و استفراغ

برخی از علل بالا بودن CRP در خون به شرح زیر هستند:

  •  بیماری‌های خود ایمنی مانند روماتیسم
  •  دیابت
  •  بارداری (سه ماهه اول)
  •  سیگار کشیدن
  •  ورزش نکردن یک علت بالا بودن CRP است.
  •  عفونت‌های قارچی و باکتریایی مثل سل
  •  مصرف داروهای هورمونی، استروژنی و ضدبارداری

میزان این پروتئین در حالت طبیعی، در بدن ناچیز است. با این حال برخی از عوامل مؤثر در کاهش CRP در ادامه معرفی می‌شوند:

  •  ورزش کردن
  • داشتن یک رژیم غذایی سالم
  •  مصرف سبزیجات
  •  ترک دخانیات
    با توجه به تحقیقات الگوی غذایی سالم یک علت پایین بودن CRP است و می‌تواند باعث کاهش سطح CRP در بدن شود.

تفسیر آزمایش CRP

در صورتی که نتیجه آزمایش، مقادیر بالایی ازCRP را در خون نشان دهد، احتمالاً دلیل بر وجود التهاب در بدن است ولی علت و محل آن مشخص نیست و ممکن است پزشک برای نتیجه‌گیری دقیق‌تر درخواست آزمایشات دیگری بدهد تا به علت ایجاد التهاب پی ببرد و بتواند درمان درستی به کار ببرد. همچنین وجود مقادیر بالای CRP در خون الزاماً به معنای وجود التهاب نیست و در مواردی مانند: چاقی، ورزش نکردن و مصرف سیگار نیز دیده می‌شود.

ارتباط آزمایش CRP با کرونا

ویروس کرونا با تحریک سیستم ایمنی بدن، باعث ایجاد التهاب شدید در بدن می‌شود. در بین آزمایشات موجود، آزمایش CRP ، یکی از راه‌های شناسایی کووید-۱۹ در بدن است. این آزمایش برای غربالگری اولیه اولیه ویروس کرونا کاربرد دارد. نتیجه مثبت آزمایش، احتمالاً بیانگر ابتلا به ویروس کرونا است ولی با این حال پزشک با بررسی بیشتر، شما را راهنمایی می‌کند. البته طبیعی بودن میزان آن، احتمال ابتلا به کرونا را رد نمی‌کند، زیرا ممکن است جواب تست منفی باشد ولی بیمار به ویروس کرونا مبتلا باشد.

شرایط انجام آزمایش CRPانجام آزمایش CRP در منزل و آزمایشگاه در اصفهان

با توجه به وضعیت کنونی کرونا و خطرهای موجود در رابطه با رفت و آمد به محل‌های پرجمعیت مثل آزمایشگاه، بیمارستان و دردسرهای موجود در رابطه با گرفتن مرخصی، ترافیک‌های سنگین خیابان‌ها و انتظار کشیدن در صف نوبت برای نمونه‌گیری، آزمایشگاه دکتر شریفی امکان نمونه‌گیری انواع آزمایشات خون، نمونه گیری کرونا در منزل و آزمایش PCR در منزل را جهت رفاه حال بیشتر مشتریان عزیز، فراهم کرده است.
شما می‌توانید با مراجعه به سایت آزمایشگاه دکتر شریفی و یا تماس با شماره تلفن ٠۹۱۳۵۶۴۴۴۱۷ آزمایشات خود را با رعایت تمامی پروتکل‌های بهداشتی در منزل یا محل کار خود انجام دهید. همچنین این آزمایشگاه در خدمت شما برای انجام آزمایش غربالگری سلامت جنین در اصفهان است.
اگر شما هم از آن دسته افراد هستید که به دلیل مشغله‌های زیاد، وقت کافی برای انجام آزمایشات دوره‌ای و درخواستی پزشک را ندارید، انجام آزمایش خون در منزل گزینه مناسبی برای شماست. با این روش در وقت و هزینه شما صرفه‌جویی خواهد شد.
با انجام آزمایش چکاپ به صورت دوره‌ای و در فواصل زمانی معین، سریع‌تر از بیماری‌های خود مطلع شوید و برای درمان زودهنگام اقدام کنید. یکی از فواید آزمایش چکاپ این است که اگر مشکلی در بدن شما وجود داشته باشد، زودتر به آن پی می‌برید و راحت‌تر و سریع‌تر برای درمان آن اقدام می‌کنید.

contact icon جهت دریافت مشاوره با ما در ارتباط باشید تماس با ما
dots
مطالب مرتبط بیشتر بخوانید
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *