آزمایش LDL یا کلسترول لیپوپروتئین چیست ؟ چربی و کلسترول بد خون را بشناسید.

آزمایش LDL
دسته‌بندی عمومی
نویسنده admin
زمان مطالعه
تاریخ انتشار ۱۴ مهر ۱۴۰۰

آشنایی با چربی خون و کلسترول بد

کلسترول یک ماده مومی، مانند چربی است که کبد تولید می‌کند. برای تشکیل غشای سلولی، ویتامین D و برخی هورمون‌ها ضروری است. کلسترول در آب حل نمی‌شود، بنابراین نمی‌تواند به تنهایی در بدن حرکت کند و از طریق پروتئین‌هایی به نام “لیپوپروتئین” در خون حرکت می‌کند. دو نوع لیپوپروتئین کلسترول را در سراسر بدن حمل می‌کنند:

لیپوپروتئین های با چگالی پایین (LDL) ، که به عنوان “کلسترول بد” نیز شناخته می‌شود. وظیفه LDL حمل کلسترول است ولی میزان بیش از حد آن می‌تواند در عروق تجمع کرده و جریان خون کافی را در رگ‌ها  دشوار کند و منجر به مشکلات جدی سلامتی، مانند حمله قلبی یا سکته مغزی شود.

HDL لیپوپروتئین با چگالی بالا یا کلسترول خوب، کلسترول را جذب کرده و به کبد منتقل می‌کند. سپس کبد آن را از بدن خارج می‌کند. سطح بالای کلسترول HDL می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و سکته را کاهش دهد.

آزمایش LDL یا کلسترول لیپوپروتئین چیست ؟

آزمایش LDL ، آزمایش چربی خون یا لیپید نوعی آزمایش است که پزشکان از آن برای اندازه‌گیری میزان کلسترول LDL در جریان خون افراد استفاده می‌کنند. این آزمایش می‌تواند بخشی از آزمایش پانل چربی باشد یا می‌تواند سطح LDL را به طور مستقیم اندازه‌گیری کند.

پانل‌های چربی می‌توانند به پزشکان در محاسبه سطح کلسترول LDL با اندازه‌گیری موارد زیر کمک کنند:

  • کلسترول تام
  • سطح کلسترول HDL
  • تری گلیسیرید، که شایع‌ترین نوع چربی در خون است

تعداد ذرات کلسترول LDL که یک فرد دارد می‌تواند به پزشک در تعیین خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی کمک کند. تعداد بالای ذرات کلسترول LDL می‌تواند به این معنی باشد که فرد شانس بیشتری برای ایجاد عروق مسدود شده دارد. آزمایش مستقیم کلسترول LDL میزان واقعی کلسترول LDL را در خون فرد اندازه‌گیری می‌کند.یک پزشک همچنین می‌تواند از آزمایش خون LDL برای نظارت بر میزان پاسخ مثبت فرد به درمان کاهش LDL استفاده کند.

برخی از افراد با سطح کلسترول LDL سالم هنوز می‌توانند در معرض بیماری‌های قلبی عروقی باشند. برای این افراد، پزشک ممکن است از آزمایش ذرات  (LDL-P)نیز استفاده کند. آزمایش LDL-P تعداد، اندازه و چگالی ذرات کلسترول LDL در خون را اندازه گیری می‌کند.

چرا آزمایش LDL ضروری است؟

مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها (CDC) ذکر می‌کند، فردی که سطح کلسترول لیپوپروتئین بالا دارد به طور کلی هیچ علامتی نخواهد داشت. با این حال، سطح بالای کلسترول LDL می‌تواند باعث تجمع پلاک در رگ‌های خونی فرد شود. پلاک ماده‌ای است که شامل چربی، کلسترول، کلسیم و مواد زائد سلول‌های بدن است. پلاک می‌تواند در داخل رگ‌های فرد تجمع یافته و باعث تنگ شدن یا مسدود شدن آنها شود. تجمع پلاک می‌تواند منجر به:

  • بیماری عروق کرونر قلب
  • حمله قلبی
  • سکته
  • و بیماری مزمن کلیوی شود بنابراین، مهم است که فرد به طور مرتب سطح کلسترول خود را چک کند.

برای آزمایش PCR  در منزل کلیک کنید.

تست LDLچه زمانی نیاز به انجام تست LDL داریم؟

همانطور که گفته شد در بیشتر موارد کلسترول بالا یک مشکل “بی صدا” است زیرا به طور معمول هیچ علائمی در آن بروز پیدا نمی‌کند. بسیاری از افراد حتی تا زمانی که دچار عوارض جدی مانند حمله قلبی یا سکته مغزی نشوند حتی نمی‌دانند کلسترول بالا دارند به همین دلیل غربالگری معمول کلسترول مهم است.

اندازه‌گیری سطوح کلسترول LDL به عنوان بخشی از پروفایل لیپیدی، همراه با کلسترول توتال، کلسترول HDL و تری گلیسرید انجام می‌شود.

این پروفایل لیپیدی می‌تواند برای غربالگری افراد سالم به عنوان بخشی از چکاپ روتین انجام گیرد. انجمن قلب آمریکا (AHA) توصیه می‌کند که افراد بالای 20 سال بدون عوامل خطر بیماری قلبی هر 4 تا 6 سال سطح کلسترول خود را چک کنند.

در صورت داشتن عوامل خطرساز خاص، ممکن است فرد نیاز به انجام آزمایشات کلسترول تعداد دفعات بیشتری داشته باشد، این عوامل خطر شامل:

  • بیماری قلبی
  • دیابت
  • سابقه خانوادگی کلسترول بالا
  • سیگار کشیدن
  • چاقی
  • رژیم غذایی ناسالم
  • فشار خون بالا
  • داشتن سن 45 سال به بالا برای مردان یا زنان 55 سال به بالا

می‌توان پروفایل لیپیدی ناشتا را به صورت مکرر برای افرادی که دارای یکی و یا بیشتر از ریسک فاکتورهای بزرگ بیماری قلبی هستند، درخواست داد.

همچنین برای افرادی که دارای سطح کلسترول توتال بالا بودند و می‌خواهند بدانند علت بالا بودن کلسترول توتال به خاطر افزایش کلسترول LDL هست یا نه از تست LDL استفاده می‌شود.

طبق آکادمی بیماری‌های کودکان آمریکا (AAP)، پروفایل لیپیدی روتین برای کودکان و نوجوانان یکبار بین سنین 9 تا 11 سالگی و بار دیگر بین سنین 17 تا 21 سالگی توصیه می‌شود.

غربالگری کودکان و نوجوانانی که در معرض خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی هستند، اهمیت دارد.

برخی از ریسک فاکتورهایی که مشترک میان بزرگسالان و کودکان و نوجوانان هست شامل :

سابقه خانوادگی بیماری قلبی و یا بیماری‌هایی مثل دیابت، فشار خون بالا و اضافه وزن و چاقی. کودکان در معرض خطر بالا، باید اولین تست پروفایل لیپیدی خود را بین سنین 2 تا 8 سالگی انجام دهند. کودکان کمتر از 2 سال برای این تست خیلی کوچک هستند و نیازی ندارند.

همچنین آزمایش کلسترول LDL را می‌توان در فواصل منظم برای پیگیری میزان موفقیت تغییر شیوه زندگی به یک زندگی سالم (مثل رژیم های غذایی و ورزش کردن) و یا برای پیگیری میزان اثربخشی دارو درمانی (مثل استاتین ها) انجام داد.

دیابت نوع 2 سطح کلسترول خوب  (HDL) را کاهش می‌دهد و سطح کلسترول بد (LDL) را افزایش می‌دهد. این ترکیب خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و سکته را افزایش می‌دهد. در نتیجه افراد مبتلا به دیابت نیز باید مرتب سطح LDL  خون خود را چک کنند.

چاقی با سطوح تری گلیسیرید بالاتر، سطح کلسترول LDL بالاتر و سطح کلسترول HDL پایین ارتباط دارد. چاقی همچنین می‌تواند منجر به بیماری های قلبی ، فشار خون بالا و دیابت شود.

برخی از افراد دارای یک بیماری ژنتیکی ارثی به نام هیپرکلسترولمی خانوادگی (FH) هستند. این وضعیت باعث می‌شود سطح (LDL) یا کلسترول بد در سنین جوانی شروع به افزایش کند که بدون درمان، با افزایش سن بدتر می‌شود. اگر فردی در خانواده شما در اوایل زندگی دچار سکته قلبی شد، با پزشک در مورد خطر خود و سایر اعضای خانواده خود برای FH و اینکه آیا خانواده شما باید آزمایش LDL دهند صحبت کنید.

برای نمونه گیری کرونا در منزل کلیک کنید.

چه کسانی نباید آزمایش LDL انجام دهند

کودکان زیر ۲ سال برای تست خیلی کوچک هستند و نمی‌توانند از نظر LDL آزمایش شوند

افرادی که دچار یک بیماری حاد یا وضعیت استرس زا مانند جراحی یا حمله قلبی شده‌اند، باید قبل از آزمایش LDL  شش هفته منتظر بمانند. بیماری و استرس حاد می‌تواند سبب شود که سطح LDL به طور موقت کاهش یابد.

مادران تازه فارغ شده باید شش هفته پس از زایمان برای آزمایش سطح LDL صبر کنند، زیرا بارداری به طور موقت باعث افزایش سطح کلسترول LDL می‌شود.

آمادگی برای ازمایش LDL

شما نباید ۱۰ ساعت قبل از آزمایش LDL غذا بخورید یا مایعات بنوشید، زیرا غذا و نوشیدنی می‌تواند سطح کلسترول خون را به طور موقت تغییر دهد. با این حال، نوشیدن آب اشکالی ندارد. می‌توانید انجام آزمایش را در ردیف اول از برنامه روزانه قرار دهید تا نیازی به گرسنه ماندن در طول روز نداشته باشید.

اگر از داروهای بدون نسخه، داروهای تجویز شده یا مکمل‌های گیاهی استفاده می‌کنید حتما به پزشک خود اطلاع دهید. برخی از داروها می‌توانند سطح LDL شما را تحت تأثیر قرار دهند و پزشک نیز ممکن است قبل آزمایش LDL از شما بخواهد که مصرف دارو را متوقف کنید یا دوز آن را تغییر دهید.

برای معرفی آزمایشگاه غربالگری سلامت جنین کلیک کنید

تفسیر آزمایش LDLتفسیر و رنج نرمال ازمایش LDL

طبق برنامه ملی آموزش کلسترول (NCEP) اگر شخصی ریسک فاکتورهای دیگر را نداشته باشد، سطح کلسترول LDL به شکل زیر می‌تواند ارزیابی شود :

مطلوب، عالی :کمتر از 100 میلی گرم بر دسی لیتر (mg/dL)

خوب: بین 100 تا 129 میلی گرم بر دسی لیتر (mg/dL)

مرز بالا: بین 130 تا 159 میلی گرم بر دسی لیتر (mg/dL)

بالا: بین 160 تا 189 میلی گرم بر دسی لیتر (mg/dL)

خیلی بالا: بیشتر از 189 میلی گرم بر دسی لیتر (mg/dL)

اهداف مورد نظر برای سطح LDL که در بالا گفته شد بر اساس ریسک فاکتورهای شخصی تغییر می‌کند. این سطوح LDL بر اساس وجود ریسک فاکتورهای شخصی عبارت‌اند از :

  • کلسترول LDL کمتر از 100 میلی‌گرم بر دسی‌لیتر همراه با بیماری قلبی یا دیابت
  • کلسترول LDL کمتر از 130 میلی‌گرم بر دسی‌لیتر همراه با دو مورد یا بیشتر از ریسک فاکتورها (خطر متوسط برای بیماری قلبی)
  • کلسترول LDL کمتر از 160 میلی گرم بر دسی لیتر بدون ریسک فاکتور و یا همراه با یک ریسک فاکتور (خطر پایین برای ابتلا به بیماری قلبی)

طبق آکادمی بیماری‌های کودکان آمریکا، سطح کلسترول LDL برای کودکان و نوجوانانی که ریسک فاکتور دیگری ندارند، به شکل زیر ارزیابی می‌شود :

  • قابل قبول: (Acceptable) کمتر از 110 میلی گرم بر دسی لیتر
  • مرز بالا: (Borderline high) بین 110 تا 129 میلی گرم بر دسی لیتر
  • بالا: (High) بیشتر از 130 میلی گرم بر دسی لیتر

سطوح پایین کلسترول LDL به صورت کلی جای نگرانی ندارد و بررسی نمی‌شود.

این مورد امکان دارد در افراد مبتلا به کمبود لیپوپروتئین ارثی، هیپرتیروئیدیسم، عفونت، التهاب و سیروز دیده شود.

آزمایشگاه دکتر شریفی با کادری مجرب و به روزترین تجهیزات آماده ارائه خدمت به شما  حتی در روزهای تعطیل و در محل کار یا منزل شما است. برای ثبت درخواست آزمایش در منزل می‌توانید همه روزه حتی در ایام تعطیل در سایت آزمایشگاه دکتر شریفی و یا با تماس با شماره تلفن 09135644417 درخواست خود را ثبت کنید.

برای آشمایی با بهترین آزمایشگاه در دروازه شیراز اصفهان کلیک کنید.

 

 

contact icon جهت دریافت مشاوره با ما در ارتباط باشید تماس با ما
dots
مطالب مرتبط بیشتر بخوانید
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *