آزمایش انواع ویتامین ها در بدن

آزمایش انواع ویتامین ها در بدن
دسته‌بندی عمومی
نویسنده admin
زمان مطالعه
تاریخ انتشار ۱ شهریور ۱۴۰۱

ویتامین‌ها و مواد معدنی، ریزمغذی‌هایی هستند که بدن شما به مقادیر بسیار کمی از آن‌ها نیاز دارد. اگر به اندازه کافی از این مواد استفاده نکنید، می‌تواند منجر به کمبود مواد مغذی شود. آنها تقریباً بر هر فرآیندی در بدن شما تأثیر می‌گذارند و برای سلامتی شما ضروری هستند. برای تشخیص کمبود می‌توان  آزمایش ویتامین‌ های خون را انجام داد.

نمونه هایی از علل کمبود ویتامین ها

یک رژیم غذایی متنوع و متعادل معمولاً ویتامین‌ها و مواد معدنی کافی را برای سلامتی مطلوب در اختیار شما قرار می‌دهد. اما کمبودها ممکن است به دلایل مختلفی رخ دهد. برخی از علل رایج عبارتند از:

  • جذب ضعیف مواد مغذی – برای مثال، اگر مبتلا به بیماری سلیاک یا بیماری کرون هستید؛
  • رژیم غذایی فاقد میوه یا سبزیجات؛
  • یک رژیم غذایی وگان یا گیاه‌خواری با برنامه‌ریزی ضعیف؛
  • نوشیدن مقادیر زیاد الکل؛
  • داروها – مانند مهارکننده‌های پمپ پروتون (PPIs)؛
  • بارداری – زیرا بدن شما نیازهای تغذیه‌ای بیشتری دارد.

بنابراین ضروری است که با آزمایش ویتامین ها سطوح ویتامین و مواد معدنی خود را به طور منظم بررسی کنید، به خصوص اگر بیشتر در معرض خطر کمبود هستید یا دارای علائم کمبود ویتامین هستید.

ویتامین های کمیاب (کمبود مواد معدنی و ویتامین ها)

علائم کمبود ویتامین و مواد معدنی از آنجایی که طیف گسترده‌ای از ویتامین‌ها و مواد معدنی وجود دارد، علائم کمبود می‌تواند متفاوت باشد. در اینجا برخی از رایج‌ترین نشانه‌های کمبود ویتامین و مواد معدنی ذکر شده است.

 ویتامین A (رتینول)

سطوح ویتامین A را اندازه‌گیری می‌کند، که یک ماده مغذی ضروری برای بینایی سالم، رشد و یکپارچگی پوست، تشکیل استخوان، عملکرد سیستم ایمنی و رشد جنینی. ویتامین A برای تولید گیرنده‌های نوری در چشم و حفظ پوشش سطح چشم و سایر غشاهای مخاطی مورد نیاز است. کمبودها ممکن است در افراد مبتلا به اختلالات گوارشی مانند بیماری سلیاک یا سندرم روده تحریک پذیر رخ دهد. رتینول از منابع حیوانی مانند تخم مرغ، ماهی و جگر جذب می‌شود.

ویتامین C

سطوح ویتامین C را اندازه‌گیری می‌کند که نقش مهمی در رشد و ترمیم بافت‌های بدن از جمله ترمیم حفظ غضروف، استخوان‌ها و دندان‌ها، بهبود زخم‌ها و تشکیل بافت اسکار دارد و به ساخت پوست، تاندون‌ها، رباط ها و رگ‌های خون کمک می‌کند.

ویتامین E

سطوح ویتامین Ea محلول در چربی و آنتی اکسیدان را اندازه‌گیری می‌کند که طیف وسیعی از کاربردهای سلامتی دارد. ویتامین E یک آنتی اکسیدان محسوب می‌شود.

نمونه هایی از علل کمبود ویتامین ها

کمبود آهن

آهن یک ماده معدنی است که به عملکرد صحیح بدن کمک می‌کند و بخشی از هموگلوبین است، (پروتئینی در گلبول‌های قرمز خون که اکسیژن را از ریه‌ها به بقیه بدن می‌رساند). آهن همچنین به ماهیچه‌های ما در ذخیره و استفاده از اکسیژن کمک می‌کند. اگر بدن شما آهن کافی نداشته باشد، نمی‌تواند گلبول‌های قرمز حامل اکسیژن را به اندازه کافی بسازد. هنگامی که بدن اکسیژن کافی دریافت نمی‌کند، خستگی ایجاد می‌شود.

علائم کمبود آهن:

  • ضعف
  • خستگی
  • سرگیجه
  • تنگی نفس
  • تپش قلب
  • سردرد

کمبود آهن به خصوص در بین زنان بسیار شایع است. علت اصلی این امر به دلیل از دست دادن خونی است که در دوران قاعدگی و بارداری تجربه می‌شود. اگر گیاه خوار هستید نیز ممکن است در معرض خطر بیشتری باشید، زیرا آهن‌های گیاهی در بدن سخت تر جذب می‌شوند.

کمبود ویتامین D

خورشید بهترین و کارآمدترین منبع ویتامین D بدن است. بدن ویتامین D را از قرار گرفتن در معرض نور خورشید یا اشعه ماوراء بنفش بر روی پوست در معرض نور تولید می‌کند، اما همچنین می‌تواند این ویتامین را از گیاهان، مکمل‌ها یا غذاهای غنی شده با این ویتامین دریافت کند. اگر بدن شما ویتامین D کافی دریافت نکند، دچار کمبود ویتامین D می‌شوید. برخی از افراد ممکن است به دلیل قرار نگرفتن در معرض نور خورشید، رژیم غذایی و سایر عوامل بیشتر مستعد ابتلا به کمبود ویتامین D باشند. کرم ضد آفتاب مانع از جذب اشعه ماوراء بنفش توسط پوست شما می‌شود. افراد چاق، پوست تیره و افراد بالای 65 سال نیز در معرض خطر بیشتری قرار دارند.

علائم کمبود ویتامین D:

  • خستگی
  • اغلب بیمار است
  • استخوان های ضعیف
  • درد عضلانی
  • مضطرب یا افسرده

کمبود طولانی‌مدت ویتامین D می‌تواند شما را در معرض خطر مشکلات سلامتی خطرناک و حتی کشنده از جمله بیماری عروق کرونر، بیماری شریان‌های محیطی، سکته مغزی و دیابت قرار دهد. کمبود ویتامین D همچنین می‌تواند باعث نازک شدن، شکننده شدن یا بد شکل شدن استخوان‌های شما در طول زمان شود. به همین دلیل مهم است که سطح ویتامین D خود با انجام آزمایش ویتامین ها بدانید تا بتوانید اقدامات لازم را برای اصلاح یا پیشگیری از کمبود ویتامین D انجام دهید.

کمبود ویتامین B

خانواده ویتامین های B شامل ویتامین های B1، B2، B3، B5، B6، B7، B12، از جمله اسید فولیک است و هر کدام از این ویتامین‌ها هدف متفاوت، اما مهمی در بدن دارند. شایع‌ترین کمبود آنها ویتامین B6 و اسید فولیک است که برای متابولیسم و سیستم ایمنی بدن مهم هستند.

علائم کمبود ویتامین B:

  • خستگی زیاد
  • ضعف
  • زخم‌های دهان
  • زبان متورم و دردناک
  • تاری دید
  • مشکل در به خاطر سپردن چیزها
  • افسردگی

چگونگی آزمایش ها

آزمایش ویتامین ها با نمونه‌گیری از خون شما توسط پرستار یا پرسنل آزمایشگاه انجام می‌شود که پرسنل آزمایشگاه یک نوار کشسان را دور بازوی شما میبندد و پس از مشاهده رگ مورد نظر، سرنگ را وارد رگ کرده و اقدام به خونگیری می‌کند. پس از خونگیری و خارج کردن سرنگ از داخل رگ، پنبه را در محل خروج سوزن فشار می‌دهد. نمونه جمع‌آوری شده را به لوله‌های مخصوص آزمایشگاه انتقال می‌دهد و به آزمایشگاه تحویل می‌دهد.

مصرف مولتی ویتامین ها

بیشتر افراد می‌توانند مواد مغذی مورد نیاز خود را تنها از طریق رژیم غذایی دریافت کنند. بنابراین اگر کمبود مواد مغذی ندارید، نباید فقط به خاطر آن مکمل مصرف کنید. مواد مغذی مصنوعی همیشه با مواد مغذی موجود در غذاها مطابقت ندارند. یک روش خوب این است که سطح ویتامین و مواد معدنی خود را با آزمایش ویتامین ها کنترل کنید. اگر مقدار کمی ماده مغذی دارید، می‌توانید مصرف غذاهای غنی از این مواد مغذی را افزایش دهید. با این حال، مکمل‌ها قطعاً در برخی موارد ضروری هستند.

مکمل‌های ویتامین D در طول پاییز و زمستان  به همه توصیه می‌شود روزانه 10 میکروگرم مکمل ویتامین D مصرف کنند. اگر بیشتر در معرض خطر هستید، توصیه می‌کنند آن را در تمام طول سال مصرف کنید. اگر در طول ماه‌های تابستان نور آفتاب زیادی دریافت نمی‌کنید، از بالا تا پا از ضدآفتاب استفاده می‌کنید یا پوست تیره‌تری دارید، توصیه می‌شود در تمام طول سال مکمل مصرف کنید.

اگر گیاه‌خوار هستید، بیشتر در معرض خطر کمبود ویتامین B12 هستید، بنابراین حتماً با مشورت پزشک مکمل های ویتامین B12 را بیشتر مصرف کنید. اگر آزمایش خون نشان داد که شما کمبود دارید یا اگر از رژیم غذایی سخت گیاه‌خواری پیروی می‌کنید، توصیه می‌شود مکمل مصرف کنید. همچنین ممکن است تزریق ویتامین B12 انجام شود، این به ویژه در صورتی مفید است که کمبود شما ناشی از مشکلات جذب در معده باشد.

مکمل‌های اسید فولیک اگر شما یک زن هستید، توصیه می‌شود که مکمل اسید فولیک 400 میکروگرم (فولات مصنوعی) را قبل و در طول 12 هفته اول بارداری مصرف کنید. در برخی موارد، ممکن است لازم باشد دوز بالاتری مصرف کنید.

مصرف مولتی ویتامین هاهمچنین بسیار مهم است که هنگام شروع مکمل اسید فولیک مطمئن شوید که سطح ویتامین B12 شما طبیعی است. مکمل‌های اسید فولیک می‌توانند علائم کمبود ویتامین B12 را بپوشانند، که اگر درمان نشود، می‌تواند آسیب‌های جبران‌ناپذیری به سیستم عصبی شما وارد کند.

تغذیه نامناسب بر هر بخش از زندگی تأثیر می‌گذارد. این امر به بیماری‌های پرهزینه از جمله چاقی، بیماری قلبی و حتی برخی سرطان‌ها کمک می کند. آزمایشگاه دکتر شریفی در نظر دارد با انجام آزمایش ویتامین ها و سایر آزمایشات خونی به شما عزیزان کمک کند تا بهترین انتخاب را برای سلامتی خود که مهم‌ترین نعمت است، داشته باشبد.

منابع

https://thriva.co/hub/vitamins/vitamin-and-mineral-blood-tests

Vitamins and Your Body

https://www.healthlabs.com/comprehensive-vitamin-panel-1

 

contact icon جهت دریافت مشاوره با ما در ارتباط باشید تماس با ما
dots
مطالب مرتبط بیشتر بخوانید
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *