هرآنچه که باید از آزمایش anti tpo یا آزمایش آنتی بادی ضد پراکسیداز تیروئیدی بدانید !

آزمایش anti tpo
دسته‌بندی عمومی
نویسنده admin
زمان مطالعه
تاریخ انتشار ۲۰ مهر ۱۴۰۰

همه چیز در مورد آزمایش anti tpo !

تیروئید یکی از مهم‌ترین غدد بدن است که به وسیله ترشح هورمون‌ها بر روی عملکرد سایر اندام‌های بدن اثر می‌گذارد. تیروئید یک غده درون‌ریز کوچک و پروانه‌ای شکل است که در قسمت جلوی گردن، درست زیر برجستگی حنجره قرار دارد.  این غده از دو لوب، لوب سمت راست و لوب سمت چپ تشکیل شده است و هر کدام از این لوب‌ها به اندازه آلویی است که نصف شده باشد. لوب‌ها به وسیله پل کوچکی به نام ایسموس که بافت آن از جنس تیروئید است به هم وصل شده‌اند. هر کدام از این دو لوب در یک طرف نای قرار دارد. این غده با تولید هورمون‌های اصلی مانند آزمایش تیروئید T4 و تری‌یدوتیرونین (T3) بر روی عملکرد سایر اندام‌ها تاثیر می‌گذارد.

این دو هورمون به جریان خون ترشح می‌شوند. تیروکسین حاوی چهار اتم ید است و همان‌طور که گفته شد T4 نامیده می‌شود و تری‌یدوتیرونین از سه اتم ید تشکیل شده است که آزمایش تیروئید T3نامیده می‌شود. به علاوه هورمون TSH (هورمون محرک هورمون‌های تیروئیدی) وجود دارد که به دنبال کاهش سطح خونی هورمون‌های تیروئیدی، ترشح آن افزایش می‌یابد. هورمون‌های تیروئید نقش مهمی در متابولیسم و وزن، دمای بدن، حالات خلقی، کنترل عضلات، هضم، رشد، عملکرد و رشد مغز و عملکرد قلب دارند. در صورت بروز اشکال، سطح هورمون‌های تیروئید به اشتباه اجزای غده تیروئید را مورد حمله قرار می‌دهند و موجب اختلال در عملکرد تیروئید می‌شوند. کم کاری و پرکاری تیروئید از جمله رایج‌ترین عارضه‌هایی هستند که برای این غده اتفاق می‌افتند.
بارداری یکی از عواملی است که غده تیروئید و عملکرد آن را تحت تأثیر عمیق قرار می‌دهد تا بتواند نیازهای مادر باردار و جنین در حال رشد را تأمین کند، لازم به ذکر است که تغییرات ایجاد شده در دوران بارداری قابل بازگشت است.

اختلالات تیروئید بسیار شایع است و عموماً در خانم‌ها مشاهده می‌شود. البته این اختلالات ممکن است در هر کسی مانند مردان، کودکان، نوجوانان و نوزادان نیز دیده شود. تقریباً از هر 20 نفر، یک نفر به نوعی اختلال تیروئیدی مبتلا است که ممکن است دائمی یا موقتی باشد.

آزمایش anti tpo یا آزمایش آنتی بادی ضد پراکسیداز تیروئیدی چیست و چه کاربردهایی دارد؟

گاهی غده تیروئید دچار بیماری خود ایمنی می‌شود در این صورت پزشک آزمایش آتیروئید را تجویز می‌کند. این آزمایش رایج‌ترین آزمایش برای کمک به تشخیص یک نوع اختلال تیروئید به نام بیماری خود ایمنی تیروئید است. آزمایش آنتی‌بادی ضد پراکسیداز تیروئیدی برای کمک به بررسی بیماری‌های خودایمنی مانند گواتر (بزرگ شدن تیروئید) و التهاب مزمن تیروئید (تیروئیدیت هاشیموتو) درخواست داده می‌شود. علامت بیماری گواتر ورم کردن زیر گلو است. در این صورت متخصص از شما می‌خواهد آزمایش anti tpo را انجام دهید تا در تشخیص و درمان اشتباه نکند.

هنگامی که سیستم ایمنی بدن به اشتباه اجزای غده تیروئید یا پروتئین‌های تیروئید را مورد هدف قرار می‌دهد، آتو آنتی‌بادی‌های تیروئید ایجاد می‌شوند که باعث التهاب مزمن تیروئید (تیروئیدیت)، آسیب بافتی و یا اختلال در عملکرد تیروئید می‌شود. آزمایش anti tpo وجود آنتی‌بادی‌های خاص تیروئید را در خون تشخیص می‌دهد و اندازه‌گیری می‌کند.

آزمایشات آنتی‌بادی‌های تیروئید شامل این موارد است:

  • آنتی بادی تیروئید پراکسیداز یا تست anti tpo
  • آنتی بادی تیروگلوبولین (tgab)
  • آنتی بادی‌های گیرنده هورمون تحریک کننده تیروئید (TSHRAB)، از جمله ایمونوگلوبولین تحریک‌کننده تیروئید (TSI) و ایمونوگلوبولین مهاری اتصال دهنده تیروئید (TBII)

آزمایش anti tpo در فواصل زمانی، توسط ارائه دهنده مراقبت‌های بهداشتی توصیه می‌شود. برای انجام این تست یک نمونه خون از ورید بازو گرفته می‌شود و به هیچ‌گونه آمادگی خاصی نیاز نیست.

تفسیر آزمایش anti tpoتفسیر آزمایش anti tpo یا آزمایش آنتی بادی ضد پراکسیداز تیروئیدی

رنج نرمال در آزمایش anti TPO :

طبیعی: کمتر از ۲۰ IU/ml
مثبت (بزرگسالان): مقادیر بیشتر از ۲۰ IU/ml
سایر بیماری های اًتوایمیون (خودایمنی) مرتبط با تیروئیدیت اًتوایمیون: ≥۵۰ IU/ml

چه عواملی سبب افزایش سطح هورمونی anti TPO می‌شوند؟

• هایپوتیروئیدی
• تیروئیدیت هاشیموتو
• کارسینوم تیروئید
• آرتریت روماتوئید

چه عواملی سبب کاهش سطح هورمونی anti TPO میشوند؟

در بیماری خودایمنی که آزمایش آنتی بادی ضد پراکسیداز تیروئیدی درخواست داده می‌شود، مرحله‌ای است که مقدار هورمون تیروئید (T4) در خون کاهش و مقدار هورمون تیروتروپین (TSH) در خون افزایش می‌یابد، با سطح بالای آنتی بادی ضد آنزیم پراکسیداز تیروئیدی مواجه می‌شویم.
بالابودن سطح آنتی بادی درخون، در سه ماهه سوم بارداری، از مادر به جنین قابل انتقال است و ممکن است موجب ایجاد اختلال تیروئیدی در جنین شود.

جهت آزمایش غربالگری سلامت جنین در اصفهان کلیک کنید.

چه زمانی به آزمایش anti TPO نیاز میشود؟

اگر پزشک تشخیص دهد که بیمار دچار اختلال در عملکرد تیروئید شده، ممکن است برای تشخیص بهتر برای او، آزمایش آنتی بادی ضد پراکسیداز تیروئیدی را به همراه تست‌های دیگر تیروئید درخواست کند. درصورت وجود anti TPO درخون افراد، باید این مسئله جدی گرفته شود و بررسی‌های بیشتر جهت تشخیص بهتر و به دنبال آن درمان صورت پذیرد، چرا که این افراد در معرض شدید کم کاری تیروئید هستند و با تشخیص به موقع از عواقب آن که نارسایی قلبی است جلوگیری شود.
جهت انجام این آزمایش می‌توانید به بهترین آزمایشگاه اصفهان مراجعه کنید.

چگونگی تشخیص اختلالات تیروئید

پزشک متخصص غدد با توجه به علائم شما و طرح چند سوال و معاینه گردن، فعالیت غده تیروئید شما را بررسی می‌کند و در صورت نیاز با تجویز آزمایش و گرفتن نمونه کوچک خون وضعیت ترشح تیروئید را به صورت دقیق بررسی می‌کند. با این نمونه خون سطح هورمون‌ تیروئید در آزمایشگاه بررسی می‌شود. معمولاً یک آزمایش خون به تنهایی تشخیص را تایید می‌کند اما در بعضی موارد آزمایش‌های دیگری نیز لازم هستند.

درمان اختلالات تیروئید

اختلالات تیروئید و همه علائم آن قابل درمان هستند. این اختلالات با داروهایی که پزشک تجویز می‌کند و به صورت روزانه مصرف می‌شوند، قابل درمان هستند. برای آن دسته از بیمارانی که اختلالات تیروئید آن‌ها با دارو قابل کنترل نیست، درمان‌های دیگری وجود دارد.

تست ALP

آمادگی جهت انجام آزمایش anti TPO

برای انجام این آزمایش در منزل یا آزمایشگاه نیاز به ناشتا بودن یا رعایت رژیم غذایی ندارید.

امکان انجام این آزمایش در منزل یا مطب پزشک وجود دارد. برای انجام این آزمایش مسئول انجام آزمایش، پوست داخلی آرنج شما را ضدعفونی می‌کند و با بستن یک نوار انعطاف‌پذیر بر روی بازویتان، حجم خون موجود در رگ‌ها را افزایش می‌دهد، سپس با استفاده از سوزنی نمونه‌ خون شما را می‌گیرد و در داخل محفظه کوچکی نگهداری می‌کند. این کار مدت زیادی طول نمی‌کشد و باعث درد و ناراحتی نمی‌شود.

برای اینکه ناحیه اطراف محل نمونه‌گیری دچار کوفتگی نشود، پس از نمونه‌گیری محل را فشار دهید. علت کبودی دست پس از گرفتن نمونه خون، حساس بودن پوست بیمار است. در بعضی موارد مدت زمان اعمال فشار روی محل نمونه‌گیری و صحیح بودن یا نبودن انجام رگ‌گیری توسط نمونه‌گیر نیز در ایجاد کبودی پوست موثر است.
آزمایشگاه دکتر شریفی پیشرو در ارائه خدمات نمونه گیری در منزل است که شما عزیزان می‌توانید از خدمات نمونه گیری کرونا در منزل با مراجعه به سایت آزمایشگاه و یا تماس با شماره همراه 09135644417 بهره‌مند شوید و درخواست خود جهت آزمایش PCR در منزل را ثبت نمایید. انجام آزمایش در منزل این مزیت را دارد که نیازی به حضور شما در آزمایشگاه نیست و نمونه‌گیری با رعایت کلیه پروتکل‌های بهداشتی و ایمنی و با بالاترین دقت و در زمان بسیار کوتاهی در منزل شما انجام می‌شود.

 

contact icon جهت دریافت مشاوره با ما در ارتباط باشید تماس با ما
dots
مطالب مرتبط بیشتر بخوانید
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *