مطالب مرتبط
بیشتر بخوانید
آزمایش CEA یا آنتی ژن کارسینوامبریونیک _ آزمایشگاه دکتر شریفی
تاریخ انتشار
۲۴ مهر ۱۴۰۰
امروزه انجام آزمایش روش مهمی برای تشخیص زود هنگام بیماریها و جلوگیری از پیشرفت آنها است. انجام آزمایش در بررسی کارایی درمانهای به کار رفته و ارزیابی سیر بیماری نیز کاربرد دارد. با انجام آزمایش اطلاعات مهمی درباره سلامتیتان به دست میآید.
شما ممکن است بارها در طول عمرتان به انجام آزمایش برای ارزیابی سلامتیتان احتیاج پیدا کنید. اکثر آزمایشها با استفاده از نمونه خون شما انجام میشوند. خون مادهای سیال درون بدن است و مواد مغذی، هورمونها و اکسیژن را به اندامهای بدن میرساند و پس از آن مواد زائد را به منظور خروج از بدن، از اندامها بارگیری میکند. بررسی خون نتایج مهمی از وضعیت درونی بدن به شما میدهد. برای تشخیص بسیاری از بیماریها پزشکان از شما میخواهند که آزمایش خون انجام دهید و با توجه به علائم شما فاکتورهایی را بررسی میکنند. در این مقاله یکی از فاکتورهای مورد بررسی در بعضی از آزمایشها ، ( آزمایش CEA ) به شما معرفی میشود.
آزمایش CEA چیست ؟
آزمایش آنتی ژن کارسینوامبریونیک به اختصار آزمایش CEA نامیده میشود. آنتی ژن Carcinoembryonic پروتئینی است که بطور طبیعی در بافت جنین درحال رشد در رحم مادر یافت میشود، پس از تولد مقدار این آنتی ژن درخون کاهش یافته یا از بین میرود.
آزمایشCEA برای تشخیص سرطان نیست و برای ارزیابی روند درمان در سرطانهای دستگاه گوارش به خصوص کولون (روده بزرگ) یا سرطانهای دیگر که قبلاً تشخیص داده شدهاند درخواست میشود، سطح این تومور مارکر قبل و بعد از درمان اندازهگیری میشود، در صورتی که سطح CEA در خون بعد از درمان افزایش یابد، نشان دهنده شکست درمان و یا متاستاز (گسترش) سرطان به بافتهای دیگر بدن است که با تشخیص زود هنگام از گسترش بیماری جلوگیری میشود.
چه زمانی آزمایش CEA توسط پزشک درخواست میشود ؟
• جهت بررسی سیر درمانی سرطان کولون (روده بزرگ)
• اندازهگیری میزان CEA حین، قبل و بعد از عمل جراحی، جهت ارزیابی نتیجه عمل جراحی
• بررسی از نظر متاستاز (گسترش) سرطان به بافتهای دیگر بدن یا عود بیماری پس از درمان
• اندازهگیری میزان CEA در طول درمان با داروهای شیمیایی جهت اطلاع از کارایی درمان بکار رفته
سطح CEA طبیعی خون چقدر است ؟
مبزان طبیعی CEA که در پایین ذکر میشود، مقدار مرجع نامیده میشود و صرفاً جهت راهنمایی است و ممکن است این مقدار از آزمایشگاهی به آزمایشگاه دیگر متفاوت باشد به طور کلی جواب آزمایش باید میزان نرمالی را که آن آزمایشگاه استفاده میکند، داشته باشد. پزشک نتایج را به همراه سایر عوامل و مشاهدات بالینی ارزیابی میکند. در بیشتر سرطانها میزانCEA طبیعی است. بنابراین با وجود طبیعی بودن CEA ممکن است سرطان وجود داشته باشد.
سطح CEA طبیعی کمتر از 5 نانوگرم بر میلی لیترng/mL) (و یا کمتر از 5 میکروگرم در لیتر (( mcg/L است.
آمادگی قبل از انجام آزمایش CEA
برای انجام تست CEA نیاز به ناشتا بودن نیست، مصرف سیگار موجب افزایش غیر طبیعی سطحCEA خون میشود، پس لازم است در صورت مصرف قبل از انجام تست به پزشک خود اطلاع دهید. مصرف داروهای ضد سرطان و انجام رادیوتراپی قبل از انجام آزمایش هم از جمله مواردی هستند که باعث افزایش سطح غیرطبیعیCEA خون میشوند.
شما عزیزان میتوانید این آزمایش را علاوهبر آزمایشگاه در اصفهان، به راحتی در منزل انجام دهید. فقط کافیست با مراجعه به سایت آزمایشگاه دکتر شریفی یا تماس با شماره ٠۹۱۳۵۶۴۴۴۱۷ درخواست خود را جهت انجام آزمایشات در منزل ثبت کنید. همچنین آزمایشگاه خدمات دیگری مانند نمونه گیری کرونا در منزل ، آزمایش PCR در منزل و آزمایش غربالگری سلامت جنین در اصفهان را جهت رفاه حال مشتریان عزیز فراهم کرده است.برای آشنایی بیشتر بر روی لینک های داده شده کلیک کنید.
نحوه انجام تست CEA
برای این تست، به نمونه خون بیمار نیاز است که کارشناس آزمایشگاه نوارکشسان (گارو) را دور بازوی بیمار میبندد تا حجم خون موجود در رگها افزایش یابد و رگها برجستهتر شوند و سوزن به راحتی وارد رگ شود. در مرحله بعد، محل مورد نظر را بوسیله پنبه و الکل ضدعفونی میکند و سوزن را وارد رگ میکند، پس از جمعآوری مقدار کافی از خون، گارو را باز میکند و پنبه را در محل خروج سوزن قرار داده و فشار میدهد، سپس نمونه را به داخل لوله آزمایش میریزد و به آزمایشگاه جهت انجام تست انتقال میدهد.
• در صورت داشتن مشکل انعقادی و مصرف داروهایی نظیر آسپیرین و وارفارین حتما به پزشک خود اطلاع دهید.
• ممکن است بعد از خونگیری، مقداری کبودی در محل نمونهگیری مشاهده شود. این موضوع نگرانکننده نیست. اگر پس از خونگیری، پنبه را برای دقایقی محکم در محل خروج سوزن فشار دهید، از مقدار کبودی کم میشود. گاهی علت این کبودی حساس بودن پوست دستتان یا صحیح نبودن انجام رگگیری توسط نمونه گیر است.
• درصورت احساس درد در محل خونگیری، استفاده از کمپرس گرم در محل میتواند کمک کننده باشد.
افزایش سطح CEA در خون علتهای متفاوتی دارد که از علل افزایش CEA خون میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
• سرطان ریه
• سرطان تخمدان
• سرطان پستان
• سرطان پروستات
• سرطان پانکراس
• هیپوتیروئیدیسم (کم کاری تیروئید)
• شرایط التهابی (بیماریهای التهابی روده، التهاب لوزالمعده و …)
• افرادی که مرتب سیگار میکشند
• زخم دوازدهه
درصورت مشاهده کاهش سطح CEA خون به این نتیجه میرسیم که تومور ریشهکن شده است یا بیان کننده اثربخشی درمان است.
تفسیر آزمایش CEA
همانطور که در بالا گفته شد، این آزمایش قابل اطمینان برای تشخیص سرطان نیست، چرا که سطح CEA هم در بیماریهای خوشخیم و هم بدخیم افزایش مییابد و همچنین در مواردی که بیمار دارای تومور کوچک است یا در مراحل اولیه بیماری است سطح CEA طبیعی یا پایین نشان داده میشود و فقط در مواردی که تومور بزرگ است و یا به بافتهای اطراف گسترش پیدا کرده است، شاهد افزایش سطح CEA هستیم. با اندازهگیری سطح CEA خون قبل و بعد از درمان بیماری و مقایسه نتایج به دست آمده از این آزمایش به این نتیجه میرسند که درمان کارآیی داشته است یا خیر. افزایش سطح CEA پس از درمان، بیانگر شکست درمان و یا عود بیماری است و کاهش شدید سطح CEA خون نسبت به قبل از درمان و رسیدن به سطح طبیعی نشاندهنده ریشه کن شدن تومور است.
نکات قابل توجه درباره آزمایش CEA یا آنتی ژن کارسینوامبریونیک
• اندازهگیری میزان CEA در خون راه مناسبی برای تشخیص و غربالگری سرطان نیست.
• آزمایشCEA آزمایش قابل اعتمادی برای بررسی عود سرطان کولون (روده بزرگ) است، اگر سرطان قبل از درمان این پروتئین را تولید کند. زیرا در بیشتر سرطانها، CEA تولید نمیشود، در نتیجه طبیعی بودن میزانCEA به معنی مبتلا نبودن به سرطان نیست.
• اگر درمان سرطان با موفقیت همراه باشد، میزان CEA معمولاً بعد از 6 ماه به حالت نرمال خود بر میگردد.
اگر شما هم از آن دسته از افراد هستید که به دلیل مشغلههای زیاد، وقت کافی برای انجام آزمایشات دورهای و درخواستی پزشک را ندارید، انجام آزمایش خون در منزل گزینه مناسبی برای شماست. با این روش در وقت و هزینه شما صرفهجویی خواهد شد.
انجام آزمایش چکاپ به صورت دورهای و در فواصل زمانی معین، به شما کمک میکند که سریعتر از بیماریهای خود مطلع شوید و برای درمان زودهنگام اقدام کنید. آزمایشگاه دکتر شریفی با توجه به وضعیت کنونی کرونا و خطرهای موجود در رابطه با رفت و آمد به محلهای پرجمعیت مثل آزمایشگاه، بیمارستان و دردسرهای موجود در رابطه با گرفتن مرخصی، ترافیکهای سنگین خیابانها و انتظار کشیدن در صف نوبت برای نمونهگیری، امکان نمونهگیری انواع آزمایشات خون، در منزل را جهت رفاه حال بیشتر مشتریان عزیز، فراهم کرده است.
جهت دریافت مشاوره با ما در ارتباط باشید
تماس با ما
نظرات