مطالب مرتبط
بیشتر بخوانید
آزمایش SGPT یا ALT چیست و چه کاربردی دارد ؟ + تفسیر و میزان نرمال
تاریخ انتشار
۳ آبان ۱۴۰۰
آزمایش SGPT یا ALT چیست ؟
آزمایش خون سرم گلوتامیک پیروویک یا به اختصار آزمایش SGPT در حال حاضر به عنوان آزمایش خون آلانین آمینوترانسفراز یا آزمایش ALT شناخته میشود و علت آن نیز اندازهگیری سطح آنزیم کبدی آلانین آمینوترانسفراز موجود در خون است، sgpt معمولاً در کبد یافت میشود ، اما ممکن است در لوزالمعده، کلیهها، ماهیچهها و حتی قلب نیز وجود داشته باشد. کبد بزرگترین غده بدن است و چندین عملکرد مهم دارد، از جمله :
- ساخت پروتئین ذخیره ویتامینها و آهن
- حذف سموم از خون
- تولید صفرا، که به هضم غذا کمک میکند
پروتئینهایی به نام آنزیمها به کبد کمک میکنند تا پروتئینهای دیگر را تجزیه کند تا بدن شما بتواند آنها را به راحتی جذب کند sgpt یکی از این آنزیمها است.
این آنزیم نقش مهمی در متابولیسم دارد، فرآیندی که غذا را به انرژی تبدیل میکند sgpt به طور معمول در داخل سلولهای کبد یافت میشود. با این حال، هنگامی که کبد شما آسیب دیده یا ملتهب شده است، میتواند به جریان خون شما منتقل شود. این باعث افزایش سطح سرمی sgpt میشود. در بسیاری از موارد افزایش sgpt یا همان ALT اولین علامت مشکل کبد است و قبل از شروع علائم دیگر افزایش مییابد. اندازهگیری میزان آن در خون فرد میتواند به پزشکان در ارزیابی عملکرد کبد یا تعیین علت زمینهای مشکل کبدی کمک کند. آزمایش SGPT یا آزمایش ALT اغلب بخشی از غربالگری اولیه بیماری کبد است. آزمایش خون SGPT یا ALT معمولاً با آزمایش خون AST و LDH برای برسی کامل سلامت کبد درخواست میشود. سطوح بیلی روبین نیز ممکن است همزمان مورد بررسی قرار گیرد. در افراد سالم، سطح ALT در خون پایین است. زمانی که کبد آسیب دیده است، معمولاً قبل از آن كه علائم بارزتر آسیب کبدی مانند زردی رخ دهد، ALT داخل جریان خون آزاد میشود. این امر باعث شده آزمایش SGPT یا همان ALT يك آزمایش مفید و قابل اعتماد برای تشخیص آسیب کبدی در نظر گرفته شود.
شایعترین مسئلهای که با این آزمایش خون تشخیص داده میشود بیماری کبدی ناشی از سیروز یا هپاتوسیتها است. هرگونه آسیب ناشی از ویروس، الکل یا مصرف مواد مخدر (از جمله مصرف داروهای تجویزی) با این آزمایش خون قابل تشخیص است.
برای غربالگری سلامت جنین در اصفهان کلیک کنید
عوامل افزایش ALT یا SGPT در خون
اگر نتایج آزمایش SGPT ( آزمایش ALT ) شما دارای مقادیر بالا باشد، تعدادی از شرایط وجود دارد که پزشک شما باید بر اساس آن و سایر نتایج آزمایش تشخیص دهد. افزایش سطح ALT ممکن است ناشی از موارد زیر باشد:
- هپاتیت، که یک بیماری التهابی کبد است
- سیروز، که زخم شدید کبد است
- مرگ بافت کبد
- دیابت
- تومور یا سرطان در کبد
- عدم جریان خون در کبد
- هموکروماتوز، یک اختلال است که باعث تجمع آهن در بدن میشود
- مونونوکلئوز، که معمولاً توسط ویروس اپشتین بار ایجاد میشود.
برخی از سایرعلل افزایش میزان SGPT در خون :
- مسمومیت با سرب یا قرار گرفتن در معرض بنزیفرم
- پوسیدگی یک تومور بزرگ که در جایی از بدن وجود دارد
- وجود دارو از جمله استاتین، آسپرین و آنتی بیوتیکها
- استفاده از باربیتورات یا استفاده از انواع دیگر مواد مخدر
- ورزش شدید
- آنژیوگرافی یا جراحی قلب
- سوء مصرف الکل
- مسمومیت با استامینوفن
- نیز منجر به نتیجه کاذب بالایی میشوند
عفونتهای ویروسی بیشترین نتایج را ایجاد میکنند، گاهی اوقات بیش از 10 برابر محدوده طبیعی است. چیزی ساده بهعنوان یک آسیب در طول تمرین ورزشی نیز ممکن است باعث سطوح بالای ALT شود.
هرگونه واکسیناسیونی که اخیراً دریافت شده است یا هر نوع آسیب عضلانی بر نتایج تأثیر میگذارد. اطمینان حاصل کنید که این مسائل بالقوه را قبل از انجام خونگیری برای نتایج دقیق آزمایش با پزشک خود در میان بگذارید.
اگر مقادیر کمی بالاتر از حد طبیعی باشد و درد قفسه سینه احساس شود، این مورد میتواند نشان دهنده یک حمله قلبی کوچک باشد که اخیراً رخ داده است. در غیر این صورت اگر هیچ آسیب عضلانی شناخته نشده باشد، سطوح غیرطبیعی را میتوان به دلیل مشکل کبدی توضیح داد.
ممکن است در نتیجه آزمایش SGPT ( آزمایش ALT ) پایین که خارج از محدوده آسیب یا بیماری کبدی است، اهمیت پزشکی وجود داشته باشد. فقط پزشک شما میتواند به شما بگوید که نتایج آزمایش شما با توجه به سابقه پزشکی شما در این مورد به چه معناست.
در کودکان خردسال، سطوح بالای ALT در واقع میتواند نشانگر وقوع جهش رشد باشد و از نظر پزشکی یک نتیجه بیاهمیت است.
برای نمونه گیری کرونا در منزل کلیک کنید
چه زمان آزمایش sgpt توسط پزشک تجویز میشود؟
آزمایش SGPT یا آزمایش ALT معمولاً برای تعیین اینکه آیا کسی دچار آسیب کبدی یا نارسایی شده است استفاده میشود. در صورت داشتن علائم بیماری کبدی، پزشک شما ممکن است آزمایش SGPT را تجویز کند، از جمله:
- زردی، که منظور زرد شدن چشم یا پوست شما است
- ادرار تیره
- حالت تهوع استفراغ
- درد در ربع فوقانی راست شکم شما
- آسیب کبدی به طور کلی باعث افزایش سطح SGOT میشود.
آزمایش SGPT میتواند سطح آن را در جریان خون شما ارزیابی کند، اما نمی تواند نشان دهد که چقدر آسیب کبدی وجود دارد یا چقدر فیبروز یا اسکار وجود دارد. این آزمایش همچنین نمیتواند میزان شدت آسیب کبدی را پیشبینی کند.
آزمایش ALT ممکن است بخشی از یک چکاپ معمول باشد یا در صورت داشتن عوامل خطر بیماری کبدی درخواست شود، از جمله:
- سابقه خانوادگی مصرف زیاد الکل
- قرار گرفتن در معرض هپاتیت
- مصرف داروهای خاص دیابت
دلایل دیگر برای انجام آزمایش ALT عبارتند از:
- نظارت بر پیشرفت بیماریهای کبدی، مانند هپاتیت یا نارسایی کبدی
- ارزیابی اینکه آیا درمان بیماری کبد باید آغاز شود یا خیر
- ارزیابی نحوه عملکرد خوب درمان
برای بهره مندی از خدمات آزمایش PCR در منزل کلیک کنید
تفسیر آزمایشSGPT یا ALT خون و میزان نرمال آن
بر اساس گزارش کالج گوارش آمریکا، مقدار طبیعی آزمایش SGPT در خون برای افرادی که فاکتورهای خطر بیماری کبدی ندارند کمتر از 29 تا 33 (IU/L) برای مردان وکمتر از 19 تا 25 IU/L برای زنان متغیر است. این مقدار بسته به آزمایشگاه می تواند متفاوت باشد. میزان نرمال SGPT در آزمایشگاه دکتر شریفی برای خانم ها 1- 31 و برای اقایان 1- 41 است.
این محدوده میتواند تحت تأثیر عوامل خاصی از جمله جنس و سن باشد. مهم است که نتایج خاص خود را با پزشک خود در میان بگذارید. نتایج غیر طبیعی سطوح بالاتر از حد معمول SGPT یا همان ALT میتواند نشاندهنده آسیب کبدی باشد. در بیشتر موارد نتایج الانین ترانسفراز پایین نشان دهنده کبد سالم است. با این حال اگر نگران کم بودن مقدار ALT خون خود هستید، بطور خاص با پزشک خود مشورت کنید. اگر نتایج آزمایش شما نشان دهنده آسیب یا بیماری کبدی است، ممکن است نیاز به آزمایش بیشتری داشته باشید تا علت اصلی مشکل و بهترین راه درمان آن مشخص شود.
برای معرفی بهترین آزمایشگاه در اصفهان کلیک کنید.
چگونه میتوان برای آزمایش SGPT یا آزمایش ALT آماده شد؟
آزمایش SGPT نیازی به آمادگی خاصی ندارد. با این حال، شما باید پزشک خود را در مورد هرگونه نسخه یا داروهای بدون نسخهای که مصرف میکنید، اطلاع دهید. برخی از داروها ممکن است سطح ALT در خون شما را تحت تأثیر قرار دهند. ممکن است پزشک به شما بگوید که از مصرف برخی داروها قبل از انجام آزمایش خودداری کنید. فرد نباید طی روز گذشته انجام ورزش سنگین داشته باشد، همچنین سابقه دارویی و حساسیت دارویی باید به آزمایشگاه اطلاع داده شود. در صورت بارداری نیز حتماً به آزمایشگاه اطلاع داده شود.
Reference
جهت دریافت مشاوره با ما در ارتباط باشید
تماس با ما
نظرات